60 λεπτά βλακείας

Giorgos Katsiampas
Katsampu’s Stories
4 min readMar 3, 2017

--

Την εκπομπή “60 λεπτά Ελλάδα” την παρακολουθώ μερικές φορές. Είναι ωραίο να βλέπεις άγνωστες - όμορφες περιοχές της Ελλάδας, παίρνεις ιδέες για μέρη που μπορείς να επισκεφτείς.

Τον παρουσιαστή - δημοσιογράφο της εκπομπής Νίκο Μάνεση, δεν τον πολυ-συμπαθώ, καθώς θεωρώ πως δεν είναι κατάλληλος για να παρουσιάζει τέτοιου είδους εκπομπή, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για τώρα.

Έχω λοιπόν πληροφορηθεί από πολλούς φίλους του facebook, ότι χθες, 03 Μαρτίου 2017, η εκπομπή “60 λεπτά Ελλάδα” έχει οδοιπορικό στα χωριά του Παρνασσού. Ας κάτσω λέω να το δω.

Ο παρουσιαστής — δημοσιογράφους Νίκος Μάνεσης στον Παρνασσό

Η εκπομπή ξεκίνησε στην Αγόριανη, όπου ο παρουσιαστής είχε μείνει έκθαμβος με το ποτάμι και τον καταρράκτη.

Εκεί ο Μάνεσης μίλησε με κάποιες κατοίκους - επιχειρηματίες της Αγόριανης, οι οποίες τόνισαν τις φτηνές τιμές σε σχέση με την Αράχωβα.

Ας πάμε παρακάτω όμως.

Με τη βοήθεια κατοίκων της Αγόριανης, αφού εξήραν την ομορφιά του χωριού, ξεκίνησαν να πάνε με τις “γουρούνες” στο “νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης”, τον Επτάστομο.

Απορώ ποιος έχει πρωτοπεί αυτή τη σούπερ βλακεία, και την αναπαράγουν όλοι. Τι είναι παγετώνας;

Παγετώνες ονομάζονται μεγάλες μάζες πάγου συνήθως κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού.
Wikipedia.

Υποθέτω ότι ο παγετώνας προυποθέτει μια ελάχιστη κρίσιμη μάζα, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως παγετώνας. Μια παγετώδης γεωμορφολογία αποτελείται από μια κεκλιμένη κοιλάδα με απότομα τοιχώματα σχήματος U. Στο ανώτερο τμήμα γίνεται η συγκέντρωση του χιονιού, το οποίο συμπιέζεται και παγοποιείται. Στη συνέχεια, ο πάγος οδηγείται έξω από τη ζώνη τροφοδοσίας του, στη ζώνη κίνησης του παγετώνα.

Τέλος πάντων, είναι ή δεν είναι παγετώνας ας το αφήσουμε.

Για να φτάσει στον “παγετώνα” ο Μάνεσης, μας έφαγε 20 λεπτά με μισή ώρα να προσπαθεί με τις “γουρούνες” να μας δείξει τις (ανύπαρκτες) οδηγικές του ικανότητες στο χιόνι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μόλις βρέθηκαν μπροστά σε ένα πεσμένο έλατο, έβαλε τον ταλαίπωρο τον κάτοικο της Αγόριανης να σπάσει τα κλαδιά με τα χέρια προκειμένου να περάσουν, ενώ αυτός καθόταν και τον κοιτούσε.

Ο Μάνεσης με τον κάτοικο της Αγόριανης στον Επτάστομο

Τέλος πάντων, μετά από πολλά φτάσανε στον “παγετώνα”. Πράγματι, ο Επτάστομος πανέμορφο τοπίο.

Ενδιάμεσα, έπαιζαν μικρά βίντεο με το το τι θα δείξει στη συνέχεια, όπου έδειχνε την Αράχωβα με κίνηση, μποτιλιάρισμα και κορναρίσματα.

Δε βαριέσαι λέω, αν και έχω αρχίσει να κουράζομαι, ας δω τι έχει να πει στη συνέχεια.

Έρχεται λοιπόν κι η σειρά της Αράχωβας.

Τι έδειξε; Τα στενά πεζοδρόμια (που όντως είναι πρόβλημα), το κυκλοφοριακό, τα κορναρίσματα και άλλες τέτοιες “ομορφιές”. Εντωμεταξύ ο σούπερ παρουσιαστής Μάνεσης να κάθεται μέσα στη μέση στο δρόμο, για να ακουστούν οι κόρνες που απευθύνονταν… στον ίδιο.

Ο Μάνεσης κάθεται “καταμεσίς” του δρόμου, για να “προβάλει τις ομορφιές” της Αράχωβας

Διαφήμιση ή δυσφήμιση; Δείτε το και κρίνετε εσείς οι ίδιοι.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, μίλησε και με το Δήμαρχο Αράχωβας κ. Γεωργακό, για τις τιμές της διαμονής, και για την πεζοδρόμηση, που όπως αναφέρθηκε θα γίνει μόλις βρεθούν 140 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας με τον παρουσιαστή Μάνεση

Κάποια στιγμή ο Μάνεσης ανέφερε με θράσος για το μαύρο χρήμα που πέρασε από την Αράχωβα, και ο Δήμαρχος συμφώνησε (μάλλον) αιφνιδιασμένος. Αμ ρώτησέ τον εκείνη την ώρα Δήμαρχε, το μαύρο χρήμα που πέρασε από την Αράχωβα είναι περισσότερο ή λιγότερο από το μαύρο χρήμα που πέρασε από τα κανάλια, στα οποία εργάζεται και από τα οποία πληρώνεται ο Μάνεσης.

Πολύ άστοχη και άκαιρη η δυσφήμιση της Αράχωβας, αλλά πάμε και παρακάτω.

Φτάνει λοιπόν στον γραφικό κ. Καλμαντή με τα χαλιά στο νεκροταφείο.

Κι εκεί, τον ρωτάει για το σύμβολο που έχουν κάποια χαλιά. Βεβαίως, ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα, αλλά τότε αναλαμβάνει ο πολυμαθής Μάνεσης να μας ενημερώσει ότι το σύμβολο αυτό είναι το σύμβολο της… Αργοναυτικής εκστρατείας.

Το δελφικό Έψιλον, ή το σήμα της αργοναυτικές εκστρατείας;

Μα καλά, δε βρέθηκε ένας εκεί γύρω, να του πει ότι αυτό είναι το δελφικό Έψιλον, που σχετιζόταν με την μύηση του ανθρώπου στο φως;

Το δελφικό Έψιλον βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, όπου τελούνταν η λατρεία του Ήλιου (ο Απόλλωνας ήταν θεός του Ήλιου), στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το “Γνώθι Σεαυτόν” στην κάτω αριστερή γωνία και το “Μηδέν Άγαν” στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος. Η προέλευση του συμβόλου και των φράσεων αποδιδόταν στους επτά σοφούς.

Άσχετοι, άκυροι, άστοχοι.

Καμία αναφορά στους Δελφούς, καμία αναφορά στον Όσιο Λουκά, μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Και έρχεται η ώρα του χιονοδρομικού.

Κι εκεί, σχόλια από πελάτες για το πόσο ακριβά είναι τα εισιτήρια κτλ. Βλακείες. Όπως και όλη του η εκπομπή.

Έχει μπερδέψει φαίνεται το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ που από ότι φαντάζομαι πρέπει να επικεντρώνεται στην προβολή των ιδιαίτερων (ευχάριτων) χαρακτηριστικών ενός τόπου, με το μνημονιακό φθηνό ρεπορτάζ της γκρίνιας και των εξυπνακισμών.

Το πιο ωραίο, που αν δεν ήταν για γέλια θα ήταν για κλάματα, είναι ότι σε πολλές εκπομπές όταν συναντούσε κάποιον κάτοικο της περιοχής που επισκεπτόταν τον χαιρετούσε λέγοντας: “Καλωσήλθες”.

Εγώ απορούσα, πώς “καλωσήλθε” ο γεράκος που είναι εκεί 80 χρόνια και όχι εσύ που είσαι χθεσινός.

Μέχρι που σε μια εκπομπή ένας βοσκός, όταν τον φώναξε ο Μάνεσης από μακριά με το γνωστό “Καλωσήλθες” του λέει:

- Εγώ καλωσήρθα ή εσύ?

Με λίγα λόγια, ευχαριστούμε κ. Μάνεση για τα 60 λεπτά βλακείας που μας πρόσφερες από τα χωριά του Παρνασσού.

Και εις ανώτερες βλακείες στις επόμενες εκπομπές σου (που δεν θα ξαναδώ).

--

--